Obsah fóra Výrobcovia hamák a príslušenstva DD hammocks Recenzia DD Frontline

Recenzia DD Frontline

Poslať Ned 26. Jan 2014 20:55:02
sally Obrázok užívateľa
Administrátor

Zaujal ma model Frontline od britského výrobcu DD hammocks. Táto firma je vo svete hamák dobre známa, má dlhú tradíciu a jej výrobky sú povestné svojou spoľahlivosťou (môj Camping mi dobre slúži bez straty kvetinky už vyše 6 rokov).

Predstavenie
Po vybalení hamaky z prepravného obalu si ako prvú vec všimnem trocha hrubší materiál hamaky. To má za následok vyššiu hmotnosť (1.05 kg), no dáva to tušiť stávku na istotu, kedy sa výrobca zameral na maximálnu odolnosť a trvácnosť. Rozmery sú 2.7 x 1.4 m v najširšom mieste. Samotná hamaka je dvojvrstvová s integrovanou moskytiérou. Súčasťou balenia sú i dve pružné šnúry na jej uchytenie a súprava skladacích tyčiek slúžiacich ako rozpory moskytiéry. Samozrejmosťou je i 2x5 m lana pre ukotvenie hamaky na priľahlé stromy alebo iné miesta.

Skúsenosti z praxe

Keď SHMU Aladin hlásil pekné počasie a zálesácky portál zorganizoval gulášpárty, nemohol som sa jej nezúčastniť. Bola to ideálna príležitosť pre testovanie - skupina nadšených bushcrafterov, stavanie pentadeckra, príjemný nočný spánok i promo fotenie pri Dunaji.

V Anglicku jazdia doubledeckre, my máme poschodí päť:

pentadecker.jpg
pentadecker.jpg (592.85 KiB) Zobrazené 6991 krát

Výrobca udáva nosnosť hamaky 150 kg, no môžem povedať, že si do nej bez obáv môžu ľahnúť dve dospelé osoby. Vo vnútri sú našité 4 vrecká na suchý zips, do ktorých sa zmestí mob. telefón, vreckovky alebo iné veci, ktoré je potrebné mať po ruke. Moskytiéra je čiernej farby, čo zlepšuje jej priehľadnosť.

mosky.jpg
mosky.jpg (614.72 KiB) Zobrazené 6991 krát

Upína sa pomocou pružného lanka, ktoré sa prevlečie cez úchyty a ukotví sa na ridge line. Keďže sa k hamake dodávajú 2 pružné lanká, je možné druhé z nich použiť ako pomocnú šnúru, čo však veľmi neodporúčam (ridge line má byť pevná aby uniesla hmotnosť predmetov na ňu zavesených bez priehybu). Do tunelov v moskytiére sa vsúvajú skladacie tyčky, ktoré pomáhajú držať moskytiére tvar a zväčšujú životný priestor v hamake.

uchyt.jpg
uchyt.jpg (307.88 KiB) Zobrazené 6991 krát

Moskytiéra sa dá na oboch stranách hamaky odzipsovať a vyrolovať nahor k tyčkám, prípadne je možné zavesiť hamaku moskytiérou nadol a priestor medzi nimi v zime vyplniť ľubovoľnou izoláciou (napr. suchá tráva, deka...). Ako už bolo povedané, výrobca použil na túto hamaku pevnejší materiál. Jednak je teraz hamaka ešte odolnejšia, no taktiež lepšie odoláva vetru.Ocenil som to najmä keď sa v noci trochu rozfúkalo. Na uzavretie dvoch vrstiev je pužitý suchý zips. Po obvode hamaky sú našité očká, na ktoré je možné priviazať drobné veci, ktoré nechceme nechať cez noc na zemi (napr. topánky). Súčasne slúžia ako kotviace body, pokiaľ použijeme hamaku na zemi ako prístrešok proti slnku.

Ako sa skončila guláš párty a pomaly končil víkend, overil som si, že hamaku je možné napnúť i na netradičných miestach. Tečúca rieka, pokoj, krásavica na Dunaji. Najprv boli trocha obavy z nastupovania:

nastup.jpg
nastup.jpg (415.69 KiB) Zobrazené 6991 krát

No potom už len jemné hojdanie, pokoj, rieka a ja...

pokoj.jpg
pokoj.jpg (462.02 KiB) Zobrazené 6991 krát

Záver

Som rád, že som mohol vyskúšať DD Frontline v praxi. Prekvapila ma svojimi premyslenými detailami, komfortom a všestrannosťou. Skvele poslúžila ako hojdacie kreslo počas dňa i ako posteľ v noci. Stačí ju dať do batoha a človek má zrazu kopu možností "kde si to zavesiť."
Mami, až vyrastiem, budem bushcrafter. Synček, oboje sa nedá trapper

Poslať Pon 16. Jún 2014 11:01:06

Pekný deň všetkým! Tak dal som na recenziu a odporúčanie a zakúpil som si DD Frontline. Všetko ok až na jednu vec a to asi zásadnú. Zips. Zasekáva sa. Dosť nepríjemné ak to zistíte akurát večer keď si idete ľahnúť v roji komárov a hamaku nie a nie zazipsovať. Silou to samozrejme nešlo, v tom prípade sa zips zasekol ešte viac. No takže neviem či reklamovať alebo je to normálne a zips treba nejako zabehnúť alebo namazať? Pretože za tú cenu mal byť zips spoľahlivý. Ďakujem za rady.
Keď pohneme jednou jedinou vecou v prírode, zistíme, že je prepojená s celým zvyškom sveta.

Poslať Pon 16. Jún 2014 11:07:47

Možno si mal príliš vyšponovanú moskytiéru. Vyšponovanie ešte viac narastie, ak si do hamaky ľahneš. Zaťažujúca sila potom pôsobí proti zatváraniu zipsu. Vyskúšaj zips na nezavesenej hamake.

Poslať Pon 16. Jún 2014 12:27:20

Presne ako hovorí Macmatej, skús zip v nenapnutej hamake. Mal som podobný "problém" ako ty, no stačilo povoliť moskytiéru. Teraz ju napínam tak, aby keď zaťažím hamaku (vtedy klesne) bolo vo vnútri miesta tak akurát. Už som videl, ako sa jednému chalanovi, po tom, čo si ľahol do hamaky, moskytiéra normálne odtrhla - mal ju príliš vyšponovanú.

Poslať Pon 16. Jún 2014 15:15:08

Veľká vďaka! Zips je ok. blush Tak možem byť rád ,že som si ju neroztrhol. Prikladám fotku z miesta činu. Ak máte nejaké rady, na čo som ešte zabudol keď sa na foto pozriete, poprípade nejaké chyby... Ďakujem!
Prílohy
ddf.jpg
Keď pohneme jednou jedinou vecou v prírode, zistíme, že je prepojená s celým zvyškom sveta.

Poslať Pon 16. Jún 2014 15:23:14

tlap Martin, vitaj medzi nás stromovisiacich sleep

Keď viažeš hamaku napriamo k stromom (bez karabín, krúžkov...), tak laná párkrát omotaj okolo kmeňa, zaviaž na mašličku a jej slučky ešte raz zaviaž. Už sa mi stalo, že som tú mašličku uvazala bez tej poistky a skončila som medzi listami blush Taktiež malá rada: v kopci sa snaž nastupovať zdola. A nezabudni, hamaka je o pohode [ok] Sám prídeš na to, čo ti najlepšie sedí, ako najlepšie viazať a tak...
Hamake zdar!

Poslať Pon 16. Jún 2014 18:05:45

Ďakujem Tánička! No k tým mašličkám... Ráno pred odchodom na dlhú cyklotúru som si ešte pre istotu pozrel narýchlo na youtube ten superjednoduchý uzol na uväzovanie hamaky o strom, samozrejme večer po dvoch neúspešných pokusoch som to pre istotu radšej dokonale zauzloval. Ráno pri rozväzovaní megauzlov som si povedal , že taká dvojítá mašlička by bol lepší nápad.

Poslať Pon 16. Jún 2014 18:48:00
sally Obrázok užívateľa
Administrátor

Martin, ohľadom pripevnenia hamaky si pozri túto časť fóra: http://hamaka.sk/viewforum.php?f=1
Pokiaľ ti niečo nebude jasné, niečo ťa zaujíma a nenašiel si o tom tému...kľudne sa pýtaj, zakladaj témy...a isto ti niekto poradí ;)
Mami, až vyrastiem, budem bushcrafter. Synček, oboje sa nedá trapper

Poslať Pon 03. Nov 2014 10:14:39

tiez sa pridavam k spokojnym vlastnikom tejto "hammaky"
za vyhody pokladam kvalitne spracovanie(niektore kriticke oblasti su napriklad podsite popruhmi), kvalitu materialov( prvotriedna latka), dobre riesenie moskity - otvorenie na obe strany.
faktom je hmotnost radovo na urovni 1 kg (podla pouziteho kotvenia sa moze roznit) co je pre mna aj jedinou nevyhodou ze sa neda rozclenit na moskitu a dve latkove casti. Vyrobca, ako sa zda, vsadil na trvacnost a jednoduchost riesenia.

Späť na DD hammocks