Zaujal ma model Frontline od britského výrobcu DD hammocks. Táto firma je vo svete hamák dobre známa, má dlhú tradíciu a jej výrobky sú povestné svojou spoľahlivosťou (môj Camping mi dobre slúži bez straty kvetinky už vyše 6 rokov).
Predstavenie
Po vybalení hamaky z prepravného obalu si ako prvú vec všimnem trocha hrubší materiál hamaky. To má za následok vyššiu hmotnosť (1.05 kg), no dáva to tušiť stávku na istotu, kedy sa výrobca zameral na maximálnu odolnosť a trvácnosť. Rozmery sú 2.7 x 1.4 m v najširšom mieste. Samotná hamaka je dvojvrstvová s integrovanou moskytiérou. Súčasťou balenia sú i dve pružné šnúry na jej uchytenie a súprava skladacích tyčiek slúžiacich ako rozpory moskytiéry. Samozrejmosťou je i 2x5 m lana pre ukotvenie hamaky na priľahlé stromy alebo iné miesta.
Skúsenosti z praxe
Keď SHMU Aladin hlásil pekné počasie a zálesácky portál zorganizoval gulášpárty, nemohol som sa jej nezúčastniť. Bola to ideálna príležitosť pre testovanie - skupina nadšených bushcrafterov, stavanie pentadeckra, príjemný nočný spánok i promo fotenie pri Dunaji.
V Anglicku jazdia doubledeckre, my máme poschodí päť:
Výrobca udáva nosnosť hamaky 150 kg, no môžem povedať, že si do nej bez obáv môžu ľahnúť dve dospelé osoby. Vo vnútri sú našité 4 vrecká na suchý zips, do ktorých sa zmestí mob. telefón, vreckovky alebo iné veci, ktoré je potrebné mať po ruke. Moskytiéra je čiernej farby, čo zlepšuje jej priehľadnosť.
Upína sa pomocou pružného lanka, ktoré sa prevlečie cez úchyty a ukotví sa na ridge line. Keďže sa k hamake dodávajú 2 pružné lanká, je možné druhé z nich použiť ako pomocnú šnúru, čo však veľmi neodporúčam (ridge line má byť pevná aby uniesla hmotnosť predmetov na ňu zavesených bez priehybu). Do tunelov v moskytiére sa vsúvajú skladacie tyčky, ktoré pomáhajú držať moskytiére tvar a zväčšujú životný priestor v hamake.
Moskytiéra sa dá na oboch stranách hamaky odzipsovať a vyrolovať nahor k tyčkám, prípadne je možné zavesiť hamaku moskytiérou nadol a priestor medzi nimi v zime vyplniť ľubovoľnou izoláciou (napr. suchá tráva, deka...). Ako už bolo povedané, výrobca použil na túto hamaku pevnejší materiál. Jednak je teraz hamaka ešte odolnejšia, no taktiež lepšie odoláva vetru.Ocenil som to najmä keď sa v noci trochu rozfúkalo. Na uzavretie dvoch vrstiev je pužitý suchý zips. Po obvode hamaky sú našité očká, na ktoré je možné priviazať drobné veci, ktoré nechceme nechať cez noc na zemi (napr. topánky). Súčasne slúžia ako kotviace body, pokiaľ použijeme hamaku na zemi ako prístrešok proti slnku.
Ako sa skončila guláš párty a pomaly končil víkend, overil som si, že hamaku je možné napnúť i na netradičných miestach. Tečúca rieka, pokoj, krásavica na Dunaji. Najprv boli trocha obavy z nastupovania:
No potom už len jemné hojdanie, pokoj, rieka a ja...
Záver
Som rád, že som mohol vyskúšať DD Frontline v praxi. Prekvapila ma svojimi premyslenými detailami, komfortom a všestrannosťou. Skvele poslúžila ako hojdacie kreslo počas dňa i ako posteľ v noci. Stačí ju dať do batoha a človek má zrazu kopu možností "kde si to zavesiť."